Skip to main content
Menu

Benodigd niet-wetenschappelijk onderzoek voor de wereldzeeën

2021: Het begin van een baanbrekend nieuw tijdperk voor gezonde wereldzeeën

image of Adopt a Dive Site collage
Project AWARE News

Bij Project AWARE  weten we dat grootschalige positieve transformatie begint bij jezelf, en dat plaatselijke initiatieven kunnen zorgen voor wereldwijde impact. Daarom geven we prioriteit aan het onder de aandacht brengen van de grootste dreigingen waar de wereldzeeën mee te kampen hebben, bezien door de lens van acties in de gemeenschap, en werken we zo aan een toekomst waarin de zee geen bescherming meer nodig heeft. We ontwikkelen en inspireren door de gemeenschap geleide inspanningen om op duurzame wijze met de mariene ecosystemen in de wereld om te gaan.

Met onze lange historie aan samenwerkingen met duikers om milieuproblemen aan te pakken, beschikken we over een uniek onderwaterperspectief op de teruglopende gezondheid van de zee. We vernemen uit eerste hand in hoeverre de oceanen onder druk staan en wat de gevolgen daarvan zijn.

In 2020 heeft COVID-19 laten zien hoe innig de gezondheid van de mens is verbonden met onze relatie tot de natuur. Nu we aan een nieuw jaar gaan beginnen, hebben we de kans om onze missie en visie te versterken en zo een balans tussen natuur en mens kunnen bereiken.

Het jaar 2021 markeert het begin waarvan de Verenigde Naties hoopt dat het een baanbrekend nieuw tijdperk voor de wereldzeeën wordt. Samen met onze wereldwijde gemeenschap verkeren we in de unieke positie om het tijdperk van onderzoek en herstel van ecosystemen van de Verenigde Naties te ondersteunen en de neergaande spiraal van teruggang van de gezondheid van wereldzeeën tegen 2030 te doorbreken.

Door de scope van Adopt a Dive Site® te verbreden en deze de komende jaren op te nemen in het initiatief van brede niet-wetenschappelijke onderwateracties,  vergroten we de kansen voor de duikgemeenschap om te duiken met een doel en om bij te dragen aan essentieel onderzoek.

Ian Campbell, Project AWARE Associate Director Policy & Campaigns

De uitdagingen waar de oceanen voor staan vereisen van ons een benadering in de zin van ‘alle hens aan dek’. Duikers kunnen als niet-wetenschappelijke onderzoekers een belangrijke rol spelen omdat zij over de passie, drijfveren en vaardigheden beschikken verslag te doen van wat voor het grote publiek uit het zicht blijft en wat hen daardoor ontgaat. Samen met PADI® wenden we de kracht van de wereldwijde duikgemeenschap aan om invloed uit te oefenen en verandering in gang te zetten.

De Adopt a Dive Site®-locaties kunnen in combinatie met een uitgebreide reeks niet-wetenschappelijke activiteiten waardevolle data opleveren voor zowel wereldwijde als lokale oplossingen voor de zee ten aanzien van de meest prangende problemen. Ons groeiende netwerk van Adopt a Dive Site®-locaties over de hele wereld biedt een platform om door de gemeenschap geleide inspanningen te versnellen en beschermende maatregelen die gebaseerd zijn op wetenschappelijke feiten zeker te stellen, en zo de oceaan op lokaal, nationaal en internationaal niveau te beschermen en te herstellen.

Jouw cadeau voor deze feestdagen heeft de kracht om de gevolgen van Adopt a Dive Site® uit te breiden om te helpen bij informatie verschaffen voor beleidsverandering die verder gaat dan het verzamelen van bewijslast over de omvang van de wereldwijde crisis van afval in zee. Samen schijnen we een lichtje op wat er zich onder het wateroppervlak afspeelt. Onder de paraplu van de campagne #EveryDiveaSurveyDive verstrekken we essentiële informatie om:

  • Beleidsmakers van afvalbeheer te informeren
  • Beschermde onderwaternatuurparken te monitoren
  • Cruciale leefomgevingen van bedreigde soorten te beschermen
  • Herstelprojecten van habitats te ondersteunen
  • De populatie van soorten te monitoren
  • Indicatoren van klimaatverandering te monitoren
  • Best practices te ondersteunen

Of duikers nu verslag doen van zeldzame ontmoetingen met haaien, de gezondheid van koraalriffen monitoren of gegevens versturen over afval in zee, elke informatie telt en elk uitgevoerd onderzoek is een belangrijk stukje op weg naar duurzame mariene ecosystemen over de hele wereld.

Middels Adopt a Dive Site®, stellen we duikers in staat om te duiken met een doel en van elke duik een onderzoeksduik te maken, zodat we op wereldwijde schaal plaatselijk problemen kunnen aanpakken.

Beschermen van de wereldzeeën betekent de redding van zowel onderwatersoorten als hun leefomgeving. Het gaat om het actief herstellen van onze zeebodems en een halt toeroepen aan de voortdurende destructieve visserij. Het gaat om het bereiken van een balans tussen de natuur en de mens.

De komende tien jaar zijn cruciaal voor het bereiken van een transformerende verandering om onze wereldzeeën te redden. De natuur verkeert in een crisis maar door middel van meer door de gemeenschap geleide acties en een stevige benadering bij het mobiliseren van de duikgemeenschap, zijn we er klaar voor om verandering in gang te zetten en verschil te maken, zowel lokaal als wereldwijd.

Danna Moore, Project AWARE Global Operations Director.

Zorg dat in dit seizoen waarin veel cadeaus worden gegeven jouw cadeau iets bijdraagt aan een schone en gezonde oceaan! Jouw donatie steunt een netwerk van ruim 600 Adopt a Dive Site-locaties en zorgt ervoor dat lokale niet-wetenschappelijke onderwaterinitiatieven kunnen uitbreiden op plaatsen waar het monitoren van data het meest nodig is.

Jouw daad om vandaag een donatie te doen heeft de kracht om lokale initiatieven voor het milieu op te schalen tot wereldwijde impact.

Jouw cadeau voor deze feestdagen heeft de kracht om de impact van Adopt a Dive Site® uit te breiden.

image of adopt a dive site mapBescherm wat je lief is

From the My Ocean Community

My Ocean is a growing community of conservation leaders. Together, our actions add up to global impact for our ocean planet.

Want to Receive Monthly Ocean News and Action Alerts?